Ve školních jídelnách chutná dětem tradiční česká kuchyně
30.11.2018
Centrální jídelna Třebíč letos vyhrála klání Nejlepší kuchař s menu: drůbeží závitek se špenátem, karotková rýže a salát z trhaných listů. Denně v této školní kuchyni uvaří 1600 porcí, strávníci si mohou vybrat ze tří nabízených jídel. V současnosti připravují také 15 bezlepkových porcí nebo jednu porci tzv. šetřící diety pro rekonvalescenta po prodělané mononukleóze. Výjimkou není příprava dia obědů, bezlepkové nebo bezlaktózové menu. Centrální jídelna zajišťuje pravidelné zdravé stravování pro všechny třebíčské základní školy a chutná zde i gymnazistům, studentům hotelové školy a obchodní akademie. Veřejnost sem chodí nejraději na tradiční peciválky s mákem. Podle ředitelky jídelny Drahomíry Trnčíkové pro její tým není nic nemožné. Už hravě zvládají připravit koblížky ze 130 kg mouky.
Mateřská škola v Novém Městě na Moravě ve své soutěžní kategorii zabodovala šlehaným tvarohem s chia semínky s dýňovým přelivem a ovesnou sušenkou, pomazánkou z grilovaných paprik a lučiny s cereální bagetou, pomazánkou tuňákovou s avokádem na slunečnicovém chlebu. Jídelna zajišťuje denně cca 780 porcí pro přilehlou spádovou oblast. Hana Kloudová z novoměstské jídelny si chválí malé strávníky, kteří se za poslední tři čtyři roky naučili vychutnat si zdravé jídlo, nejraději mají čočkový salát nebo rizoto z krup s dobře upečeným kuřátkem.
Zajištění zdravého stravování pro školní i předškolní děti je základem pro jejich zdravý vývoj.
Převzato ODTUD
Aktuálně z Žďárska
-
Záchranáři celé ČR se důrazně distancují od televizního pořadu na Primě Linka 112, odporuje realitě 07.12.2018 | Pořad Linka 112 nejen zcela odporuje realitě, ale informace, které poskytuje, mohou být nebezpečné! Zdravotnické záchranné služby celé ČR se důrazně...číst dále